neděle 7. května 2023

Kocour v botách

...a jiné románské pohádky.

Uspořádal Jan Červenka.

V této sbírce najdeme klasické pohádky evropské. Francouzské, italské, portugalské, rumunské a španělské. V mixu najdeme pohádky známé (Popelka, Kocour v botách, Princezna ve spícím lese, což je Růženka Šípková, Marie Růžička) - a pohádky méně známé, jako Modrý Karkulík, Giufa měsíc zloději a soudce, Ukradené maso, Půlkohoutek, nebo Pasačka a vlk.)

Tyto pohádky jsou vskutku výstavně vyzdobeny ilustracemi Miloslava Dismana, aspoň tak jsem se dočetla v doslovu. I když mi to připadá jako ilustrace Jiřího Trnky. Ale přece jen je tu trochu rozdíl, i když styl mají podobný. Takže - Miloslav Disman.

Pohádková kniha opravdu ukázková, vhodná jako dárek pro děti. Nevím, jaké se vydávají pohádkové knihy dnes, ale mám dojem, že v letech 1950 až 1990 vyšel opravdu luxusní výběr.

 

 











 

 

 

Krásné, čtivé, kouzelné. Doporučuji.

2 komentáře:

  1. Souhlasím, pohádky v této knize jsou opravdu krásné. Tato kniha je stále u nás v knihovně. Docela mně to překvapilo, že jí dcera neodvezla. Knížku totiž dostala kdysi od své babičky.
    Teď už si jí asi neodveze, holky jsou velké a mají teď už jiné priority.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sláva! Jedna, kterou máme shodnou - teda asi jich bude trochu víc, ale málo. Takže opravuji, zase jedna, kterou máme shodnou. - Jak jsi minule psala, že jich spoustu nemáš, tak zrovna projíždím pohádkové knihy na Databázi knih a zjišťuji totéž.

      Vymazat

Pohádky bílých nocí

Napsal, nebo sepsal, Petr Denk a zde jsou shromážděny pohádky vybraných severských národů.