úterý 9. března 2021

Pohádek jako kvítí

Krásně ilustrovaná kniha plná méně známých pohádek, většinou ze světa chudých lidí. Ale ani princezny nechybí, a už vůbec ne magické bytosti, čarodějnice, víly.

 

U některých pohádek zajímavý styl popisný, takový netypický, trochu lidový, jako by někdo pohádky vypravoval, prokládal přímou řečí a zdobil různými přívlastky a zpodobněním. Vskutku originální podání.

Kniha v sympatické pevné vazbě, se srozumitelnými obrázky, čtivé pohádkové příběhy. Některé se ocitly ve výběrové knihze U Veselého věnce.

V království dne a noci - hloupý Honza, který se sedm let válí na peci a pak když z té pece spadne, ještě chvilku oprdelkuje po domácnosti a nadělá víc škody než užitku. Tak jde do světa. Nečekaně se dostane, kupodivu, do jiného světa - království dne a noci. Tam sluníčko a beránky pase, pouští kroupy a vodu, většinou mu to ulítne a napáchá víc škody než užitku, ale nakonec to zvládne. Zvláštní pohádka, konec nečekaný, když se vrátí, jako by se vrátil o mnoho set let později. Jeho máti už je dávo pryč a celý svět je cizí. A Honza ztracen.

O krásné Jašince - Bochův dvůr, pole, lesy a jeho dcera Jašinka, zasnoubená s Vojdínem.Německý král se dozví o krásné Jašince a chci ji mít za ženu - to se zalíbí Jašinčiným rodičům, leč Jašinka je přesvědčí, že cizího krále nechce, raději doma zůstane. Hraje tedy umírající a německý král, když se na námluvy vybere, setká se s její smrtí. Přitom se strhne mela převeliká, díky býčku Vojdina a reakci králova doprovodu - nakonec král s nepořízenou odjede a Jašinka se opět vzbudí. Docela politicky nekorektní pohádka, mám dojem, že tahle knížka bude brzy trezorová.

U Veselého věnce - za časů Krakonoše, kdy tento chodil po kraji coby obyčejný poutník a uděloval lidem lekce, nebo je odměnil za dobrý skutek. I vytrestal jednou takhle lháře, který v hospodě U veselého věnce historky vymyšlené vyprávěl. Tak, že za každou lež mu vyrostl nos o kousek. Náprava však byla možná - tím,že začne mluvit pravdu. 

Nebeská - Vašík, chudý synek, se vyučí řemeslu krejčovskému a jde do světa. Cestu mu zkříží Fuk, čarodějný muž, zavede ho do svého zámku a dá mu službu. Ta služba je však zlodějná a Vašík na to brzy přijde. Před zlodějnou ochrání a za odměnu dostane tip na nevěstu  - začarovanou labuť. Povede se, labutí dívku zajme a přivede si ji domů coby budoucí ženu. Leč tajemství jejího zakletí pořád existuje - a díky nepozornosti labutí dívku ztratí i s jejich dítětem. Vašíka čeká nelehká cesta, aby svou lásku vysvobodil a vrátil se s ní domů. 

Škubánek - doba, kdy Bída chodila po světě, se svým synkem Hladem. A stavení, kde už všechno došlo, poslední dobytek pobit, poslední jídlo snědeno, jen trocha brambor na poslední škubánek zůstala. I stalo se a kvůli poslednímu škubánku převeliká mela se strhla, do které se zapletl sedlák, selka i nakonec i jejich dcerka Aninka. Která se s Bídou potká a slovem ji přemůže. A Bída jí později ke štěsstí pomůže. 

Ej, hej, Mikulo! - vdova a její syn Péťa. Po vyučení se pustí do světa, přijde ke strašidelnému stavení, kde vyvolá ducha Mikuly - panáček mu slouží a plní každé přání. (To by nebylo špatné, mít i v životě); - ale jak známo, lehce nabyl, lehce pozbyl. 

Aga baba - u sedláka slouží husopaska Bíba, jednou jí náhle husy uletí až za černý les, Bíba za nimi a  najde jezírko kouzelné, kde se její husičky vyplavčí a mají peří ze stříbra a taky je tam baba Aga. Bíba zůstává sloužit u ní. Její stříbrné husy oslní kněžnu a ta chce jejich peří na výbavu pro dceru, Aga slíbí a za to si vymíní, že může u kněžny na tom peří kdykoliv přespat. Když nastane čas, kněžna svůj slib nesplní a tím vyvolá Agin hněv. V příběhu je i pokračování s kněžniným synem, pohádka dost komplikovaná, Dudík, knížecí syn, onemocní, Aga jej má uzdravit, nejlépe udělá, že ho unese k sobě domů  a tam knížecí synek rozkvete.

Jak vyzrál na ženu - chalupník Balda a jeho žena Floriána, neskutečná štěkna.Až ho vyštve z domu pryč, cestou však přijde na to, jak ji přimět k lepšímu chování.

Félinka - tři bratři šli do světa, dva se potupně vrátili hned a nejmladší Honza jde dál. Zažívá různá dobrodružství, se svou harmonikou si vydělává na živobytí, přemůže zlé zbojníky a je odměněn na zámku, nakonec si vyslouží i princeznu Félinku, ale než se domů k rodičům dostane, ještě ho čeká cesto překvapení.

Nebeský mlýnek - v době, kdy Pánbu chodil po světě, žili ve svornosti dva starouškové, Janoušek a Janinka. Měli vnoučka, Péťu a jednou i oni uvítali na nocleh dva poutníky. Odměnu prý si můžou vybrat... tedy v době největší bídy Péťa, jmenovec jiného Petra, se na přání dostane do nebe a z nebe mlejnek, který mele jídlo, dostane darem.

Slavík, veselý tovaryš - tři královské dcery, tuze pyšné pávice, se najednou ztratí ze světa. Díky kouzlům báby Hadule, kterou hned do vody hodí, aby se utopila. Haduli však vytáhne mládenec jménem Slavík. Vydá se hledat i ztracené královy dcery. Pomoci se mu dostane i od báby Hadule, kterou kdysi před utopením zachránil. Docela pestrý děj s nečekanými úkoly a odbočkami.

Kovář Jakotak - znovu jeden z příběhů, kdy Pánbu chodil po zemi, se svatým Petrem. Pohoštění dostanou tentokrát u kováře, který se k nim zachová slušně a za odměnu si může přát tři věci. Přeje si tedy a ty tři věci se mu pak náramně hodí, protože se upíše čertu a za třicet let si ten čert pro něj přijde. 

Havlíček - synek chudého sklenáře, kterému kdysi štěstí popřál sám Krakonoš. Dostane se i na zámek a tam okouzlí zámeckou dcerku Mínku, což se nelíbí zámeckým pánům. Havlíček sám se pak dá na řemeslo, ševcovinu, do světa se vydá a potká Krakonoše, ten ho vezme k sobě do služby a za odměnu mu dá živou a mrtvou vodu. Tento dar Havlíček později uplatní v rámci svých námluv a stane se tím konečně žádoucím a schváleným ženichem pro zámeckou dcerku.

Na čertově vinohradě - tři dcerky šly hlídat makové pole, postupně se jedna za druhou ztratila. K nalezení nebyly, rodiče je oželeli a nevěděli, že se dostali k čertovi, na místo, které se zove Vinohrady, Ale díky chytrosti Aninky, kterou si čert vyvolil za svou budoucí nevěstu, se děvčata postupně dostanou zase domů... (Zfilmovaná pohádka Anynka a čert, na tohle téma)

Pokořená princezna - něco mezi Potrestanou pýchou a princezně ze slavíka a brokátové růže.

Hrdina krejčí Drobínek - variace na Sedm jednou ranou

Hvězdičky - Divsa, jediný synek místního sedláka, je už od malička podivín. Odtržen od reality, počítá hvězdičky. Zatímco kouká do nebe, utečou z jeho sekničky duchna i polštáře, protože nemají koho přikrejvat... a zlý čaroděj Chochol sebere do pytle celé stavení i s jeho rodiči. Zatím knížecí dcera Drahuška dává zapřahat a vyjede si ven, tu se koně splaší a Drahuňka padá do závějí... zachrání ji právě Divsovy duchničky a polštáře, které ji zahřejí a ochrání před zimou. Divsa zatím chytí její koně, dovede do zámku a je vhozen do vězení, že jí ublížil. Pak Drahuňku naleznou, ale na Divsu ve vězení zapomenou. Ten použije čulku, kterou kdysi dostal od kouzelného dědečka a pustí ven všehno, co v ní bylo uvězněno, toho se kníže zalekne a Drahuňku mu dá za ženu. O svatbě se však Divsa ztratí - znovu jak uhranut, počítá hvězdičky. A počítá je dlouho, celý život, celý zmarněný život.

Vašíček Zlatohlávek - Vašíček byl vymodlené dítě, ba co víc přímo zázrakem přivolané, díky hastrmanovi a jeho daru, kouzelné rybě, kde selka půlku snědla a kobyla druhou - selce se narodil chlapec, kobyla se ohřebila. Selka však radosti dlouho neužila, zemřela, a Vašíček zůstal jen s tátou. Dokud nepřišla macecha, ta ho později vyštípala z domu a on ujel i s Višnáčekm, to bylo ono  hříbě. Na cestě potkali studánku, v ní hlavu namočil a koníkovi ocas a hřívu - vše zezlátlo. Sám pak s hlavou zabalenou - a se zakrytým i koníkem - se nechal zaměstnat jako zahradník v královském paláci. Později získá lásku princezny a zachrání i krále. 

Fikmik - chudému chalupníčkovi sežere čert Štětka jediný oběd, který má sebou na orání políčka a Lucifer čerta vyžene zpátky do světa, aby sloužil onomu chalupníkovi po celý rok a ten ukradený žvanec pořádně odsloužil. Čert se chalupníkovi představí jako Fikmik. 

Tři ledoví kumpání - u pantáty Volecha postupně přenocují tři synové tatíčka Mráze a zanesou mu domácnost chladem. Dva první slíbí odměnu za nocleh a na slib zapomeou, třetí, Ledovec, pantátu nakonec umluví a odměnu mu přislíbí dvojnásobnou. Dá mu dva pytle, jeden s mrazem, druhý s teplem.

 Opět několik ukázek slovem i obrazem.  

 

 

 

 

 









Ze svého Zlatodolu vybral Josef Štefan Kubín.

Ilustroval Antonín Strnadel.

Vydalo Státní nakladatelství dětské knihy roku 1967

v edici Klub mladých čtenářů.  

 

 

 

Tyto pohádky jsou skutečně originální, zvláštní, dějově pestré a slovesně svérázné.




7 komentářů:

  1. I tato kniha unikla mé pozornosti. V době jejího vydání mi bylo 14 let, četla jsem už jiné knihy.
    I když k pohádkám jsem se později vrátila díky svým dětem a vnoučatům. 🙋‍♀️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdysi jsem ji asi četla, nebo jsem četla od Kubína v jiné sbírce - ale tuhle jsem sehnala v rámci bazarové nabídky, za pár kaček. Docela příjemně mě překvapila, fakt.

      Vymazat
  2. Kubínovy pohádky máme, to si pamatuju, ale v jiném obalu a ani tím obsahem si nejsem jistá, že je stejný. Už samotné názvy působí velmi zajímavě. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlastně jedna z nejoriginálnějších pohádkových knížek. Názvy jsou opravdu neobvyklé -a děje taky.

      Vymazat
  3. Aha, teď koukám, že to Kubín vybral ne napsal, tak to může být nějaký jiný výběr. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To právě nevím. On to může být výběr z toho, co už napsal. Anebo výběr odjinud. Škoda že se ho nemůžu zeptat...

      Vymazat
  4. O krásné Jašince, hmm, tuším že to bylo i zfilmované(?), jako malá jsem na té pohádce ujížděla.

    OdpovědětVymazat

Pohádky bílých nocí

Napsal, nebo sepsal, Petr Denk a zde jsou shromážděny pohádky vybraných severských národů.