pondělí 29. března 2021

Zakletý vrch

 Výběr pohádek sestavil B.M.Kulda.

Poměrně útlá knížečka s pěti valašskými pohádkami. Strašlivě moc by mě zajímaly původní záznamy, neb byly podle všeho drastické a byly nahrazeny snesitelnější úpravou. 

Kniha je zajímavě a stylizovaně ilustrovaná. 

Nikde jinde jsem neviděla a ani neuvidím ilustrace vyvedené v národních barvách. Červenou, modrou a bílou.

Plus černé linie jako doplněk.

 

O princezně na zakletém vrchu  - tato pohádka mi připadá jako směs motivů, téma ze Smrťáka a ze Zlatovlásky. Chudák shání kmotra ke svému x-tému narozenému chlapci a kmotrovství se ujme místní král. Na výchovu a vzdělání posílá dukátky a v osmnácti se má chlapec přihlásit k nástupnictví. Stane se, ale cestou je chlapec přepaden a jeho místo zaujme místní zbojník. Chlapec, jménem Ludvík, se dostane do království, stane se písařem, ale zbojník jej pozná a namluví králi, aby ho poslal na nebezpečné mise. Donést živou vodu a vysvobodit princeznu ze Zakletého vrchu. 

Podvedený čert - když se chudá vdova dá do holportu s čertem, není to výhra zrovna pro čerta, pokud má ta vdova pod čepicí. A tahle je mazaná všemi mastmi.

Dvě kouzelné tašky - sedlák, kterému mráz sebral úrodu, byl odškodněn kouzelnou taškou, která mu nasypala jak peníze, tak kulinářské dobroty. Jak už to tak bývá, stal se obětí šizuňka. I vymohl si tašku číslo dvě, tu, která vyplácí - jak ji užil, lze se domyslet.

Jak se stal starý voják králem - vysloužilý voják během cesty domů v bídě vzývá samotného čerta, aby mu z nouze pomohl. I zjeví se čert a uzavřou oboustrannou dohodu - devět let královského života a jako odměnu duši. Spokojené roky v hojnosti a svazku s královnou uplynou a voják-král musí platit své dluhy. Leč peklo je velkorysé a máme tu splnění tří přání. (Trochu připomíná pohádku O chytré princezně)

O Hynkovi, synu rytířském - trochu nezdárný synek rytířský jménem Hynek je vyhnán z hradu a dostane se do služeb temného muže. Tam slouží sedm let a v odměnu se mu dostane dobrých rad i skutečné pomoci, se kterou zachrání i královskou dceru před potupným sežráním drakem. Dílo nebude jednoduché, lačných draků je víc, ale s pomocí temného  pána a vlastní odvahy to zvládne.

 

 



 


 



2 komentáře:

  1. Knížka pohádek vypadá hodně zajímavě, i ty ilustrace v barvách trikolóry. Je to další z řady těch, které mě minuly.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za komentář i ohodnocení. Tuhle ještě kupoval můj tatínek a je opravdu svérázná.

    OdpovědětVymazat

Pohádky bílých nocí

Napsal, nebo sepsal, Petr Denk a zde jsou shromážděny pohádky vybraných severských národů.