sobota 6. března 2021

Krása nesmírná

 Dnes bych ráda předvedla jednu z nejkrásnějších pohádkových knih - sbírku ruských národních pohádek, které vyšly pod názvem Krása nesmírná.

Určitě si mnozí vybaví exkluzivní obálku s krásnou ilustrací mladíka jedoucím na zlatohřívém koni s plamenným zlatým pérem v ruce. Dole v dálce se rýsují věžičky města a nad nimi poletuje tříhlavá saň. 

Tato kniha opravdu patří k těm luxusnějším vydáním dětských pohádkových knih. Spousta fantazijních ruských pohádek, plných bohatýrů, careven, carevičů i chudých dívek, které ke štěstí došly, baby jagy žijícíc v chaloupkách na muří  noze, líté saně, tedy draci, aby bylo jasno... zakleté princezny, chrabří junáci.

Asi pro mnohé nezapomenutelná pohádka O překrásné Vasilise. Téměř hororová scenérie, kdy ji sestry vyštvou do chalupy baby Jagy, kde už zdálky zří tyčkový  plot s děsivou výzdobou - naraženými lebkami a svítícíma očima. 

Nebo Žabka carevna, která byla nejen krásná a milá, ale uměla i čarovat, ze zbytků oběda vyčarovala labutí scenérii (vlastně je holka ekologická!), též uměla upéct výborný bílý chléb.

Zajímavá i pohádka Dvě sestry, která tuze připomíná pohádku Zlatá Marie a modrý Bello. Některá témata v pohádkách se opakují napříč národy, zdá se.

Ráda bych opět uvedla několik ukázek - jak úryvky pohádek, tak přehlídku těch nádherných ilustrací.  

 


 Obsahově:

Dva Ivanové  - Ivan boháč a Ivan chuďas. Ivan chuďas vyfasuje od bratra boháče misku s moukou - návratnost pytel mouky, tak se bohatne - a cestou mu tu mouku vyfoukne vítr. Po stížnosti je Ivan chuďas obdarován ubrouskem, který prostírá. Pohádka na známé motivy, zde zpestřená výslužkou jak od větru, tak později od slunce a nakonec od mrazu.

O věrném vraníkovi - tři synové, dva šikovní, třetí nekňuba a budižkničemu, dej pozor na nic. Jediné přání otce, aby ho po smrti po tři noci hlídali. Bratři koumáci to hodí na nejmladšího, paradoxně ten budižkničema svůj úkol splní. Otec, který z hrobu vstal, vidí, že jeho nejmladší a nikoliv nejstarší plní jeho vůli. Než se do hrobu navrátí, daruje mu koně, černého vraníka, který mu ke štěstí dopomůže. 

Kuzma Brzobohatý - obyčejný chlapík žijící v chaloupce s něco málo zvířeny. Lstivá liška mu uloupí několik slepiček, Kuzma ji však dopadne. Liška mu slíbí odměnu, pustí-li ji živou, udělá to a liška se mu odmění. Trochu ve stylu Kocoura v botách, s několika obměnami.

O měděném, stříbrném a zlatém carství - V jednom carství je unesena matka carevna, zbývá po ní její muž a tři synové. V dospělosti se vydají matku hledat, jeden, druhý, ani jeden se nevrací, vydá se tedy i třetí - Ivan. Cestou zdolává překážky a dostává se do tří carství, v každém se setká s carevnou a draky. Nakonec se utkává se strašlivým Vichrem, který kdysi jeho matku unesl. 

Marko boháč a Vasil nuzák - Marko boháč je sice bohatý, ale krkoun. Má však malou dcerku a té se jednou zželí dvou chudých poutníků - uprosí otce, aby je nechal přenocovat. Náhodou vyslechne jejich věštbu, že se té noci narodí chlapec, který zdědí Markovo bohatství. Marko boháč se rozhodne tuto věštbu překazit a pro dítě si do vsi zajede... Trochu variace na Plaváčka a dědu Vševěda, zde nahrazeného dvanáctihlavým drakem. (Na tohle téma byla natočena pohádka Hloupý Ivánuška)

O překrásné Vasilise - Vasilisa byla dcera z prvního manželství, macecha i dvě nevlastní sestry jí dávají zabrat. Jednoho dne ji vyženou pro oheň k babě Jaze, když jejich ohniště vyhaslo. Vasilisa má malou panenku, kterou jí darovala její matka než zemřela - tato panenka je kouzelná a Vasilise radí. Jedna z nejstrašidelnějších pohádek, svým způsobem, chalupa baby Jagy byla téměř hororová. Trochu variace na Popelku, jen bez střevíčku a trochu variace na Paní zimu. 

Létající koráb - tři bratři, dva šikovní, třetí nekňuba, klasika. Jednou vyhlásí vládce té země, že komu se povede postavit létající koráb, tomu dá svou dceru za ženu. Dál klasický průběh, setkání s dědečkem, který splní přání, plnění úkolů, překonávání překážek. 

Žabka carevna - tři bratři hledají nevěsty, vystřelí šíp, kam šíp dopadne, tím směrem půjdou. Třetí bohužel zabloudí do močálu a jeho nevěsta bude žabka. Tato je však začarovaná.

O stříbrném talířku a šťavnatém jablíčku - tři sestry, dvě parádnice, třetí skromná. Z trhu otec donese na její přání stříbrný talířek a jablíčko, které je kupodivu čarovné a dovede ukázat celé světy.Závistivé sestry zabijí tu nejmladší. Ale smrt není nepomstěna, vyroste rákos, z rákosu vznikne píšťalka a ta vyzpívá celý příběh. Variace trochu na Zlatý kolovrat.

Bílá kachnička - dvě sestry, jedna carevna. Muž jede do války, carevna pozve sestru na návštěvu, aby nebyla sama, ta ji však zakleje v bílou kachničku, a vyhlásí, že se carevna utopila... Ta však žije v podobě kachničky a na svět přivede tři děti. 

Dvě sestry - jedna vlastní, druhá pastorkyně, jedna protégé, druhá proháněná. Té druhé jednou spadne přadeno do studyn, musí pro ně skočit, ale dostane se do podvodního světa. Slouží u baby Jagy a vyslouží si odměnu. Trochu variace na Paní zimu a taky na Zlatou Marii a modrého Bella. Jen bez toho pejska.

Kulihrášek - dva bratři a sestra. Jednou jdou bratři kácet stromy a sestra jim má přinést chléb - je však svedena z cesty a skončí v zámku nebezpečného draka. Bratři se pak vypraví ji hledat a vysvobodit. Ale už se nevrátí. Jejich matka sní náhodou hrášek, který vidí na cestě, a narodí se jí dítě, jménem Kulihrášek. Ten roste za tři a brzy se vypraví zachránit jak sestru, tak bratry.

Mořský car a Jelena přemoudrá - Car zabloudivší v lese se dostane k jezírku, chce se napít, je však uvězněn. Za propuštění musí slíbit to, o čem doma neví. A jak známo, to, o čem doma neví, bývá narozené dítě. Chlapec se pak vydává v dospělosti do služeb vodního cara a získá lásku jeho dcery, Jeleny Přemoudré. (Myslím, že podle této pohádky byla natočena Krásná Varvara)

Člověk s měděným čelem - carský synek je zachráněn neobvyklým člověkem s měděným čelem a olověným břichem, tento je však místo odměny zajat a vystaven jako zvěř k dívání. Carův syn jej pustí na svobodu a za to je svým otcem vyhnán. Dá se do služby k sousednímu caru a pomáhá mu člověk s měděným čelem. (Na podobné téma natočena Grimmova pohádka Željesboj)

O Medvídku, Vousáčovi, Horynovi a Dubinovi - bezdětní manželé, stařečkové, jsou obdaření dívenkou, která se narodí z řepy. Pojmenují ji Řepkou. Ta se jednou v lese při hledání jahod dostane k Medvědovi, který ji zajme do svých služeb. Po čase mu uteče, vrátí se k rodičům a porodí syna, Ivana Medvídka. Ten je však tak silný, že lidem ubližuje, je proto vyhnán. Cestou se setká s podobně silnými druhy a jdou spolu do světa. Cestou přemůžou zlého trpaslíka a dostanou se do podzemí, kde vysvobodí carevny...

Marja Morevna - bohatýr Fjodor Tugarin dá své tři sestry nezvyklým nápadníkům - sokolu, orlu a havranu. Sám se pak vydává do světa a utká se s válečnicí Marjou Morevnou, té se zalíbí a vezmou se. Po čase odjíždí Marja Morevna do války a svému muži jen zakáže, aby otvíral černou komoru. Což samozřejmě vede Fjodora, aby otevřel černou komoru, a nechtěně osvobodil Kostěje Nesmrtelného, který unese jeho ženu. Musí ji najít a to se mu povede s pomocí švagrů, kteří mu poradí, jak si počínat. Musí přemoct spoustu nebezpečí a úkolů (trochu připomíná Větrníka, Slunečníka a Měsíčníka - a padoucha Mrakomora).

Carevič Ivan a šerý vlk - zde variace na Zlatovlásku, lišku ryšku, zlatohřívého koně a zrádné bratry. Místo lišky zaujímá zmíněný šerý vlk.

Sviňka zlatoštětinka - tři syni. Podupaná louka, tři hlídky, první dva usnou, třetí - Ivánek - neusne. Vidí stádo koní, chytí jejich hlavní klisnu, zkrotí ji, ta mu slíbí hříbátko - je však hrbaté a nevzhledné. Přesto si je ponechá. Koníček mu časem dopomůže ke štěstí.(Trochu připomíná  animovanou pohádku O koníčku Hrbáčkovi, nebo hranou variaci O hodném koníčkovi)

O Finistovi, jasném sokolovi - stařec, stařenka a tři sestry. Při cestě na trh jim plní tři přání - dvěma koupí látky na šaty, třetí chce kvítek červený, jakého na světě není. Třetí přání splní až při setkání se starcem, který květ vymění za slib, že jeho dcera si vezme Finista, jasného sokola. Ten k ní pak začne přilétat ve své sokolí podobě a přináší jí dary. Zlé sestry to vypozorují a Finista zraní - ten odletí navždy a dívcka jej musí hledat tak dlouho, až tři páry železných bot prošlape a tři kyje z litiny poláme. Malebná pohádka, trochu ti vidím inspiraci pro Modrého ptáka. Finist jasný sokol byl i zfilmovaný, ale v jiném duchu.

Krásná Marja zlatovlasá a Váňuška - království je postiženo zlým drakem, který si žádá každého dne mladou dívku jako oběť. Ani carská dcera není ušetřena. Je však zachráněna chudým Váňuškou, který se do ní před časem zamiloval a teď ji chce vysvobodit. I stane se, carova dcera je však ohrožena carským vojvodou, který ji přinutí, aby tvrdila, že on ji osvobodí. (Zde trochu variace na prince Bajaju, jen bez Bajaji)

Po kolena zlaté nožky, po lokty stříbrné ručky, na každém vlásečku třpytivou perličku - tři sestry a jejich vychloubání vyslechne car. U té třetí ho zaujme myšlenka na děti, které by měly po kolena zlaté nožky, po lokty stříbrné ručky a na každém vlásečku třpytivou perličku. Dívku pojme za ženu, ale sestry jí závidí. Když jde car do války, porodí jeho žena skutečně slíbené dítě, sestry ho však zavrhnou za štěně. Car to pomine, ale carevna znovu porodí dítě a sestry je znovu podvrhnou za štěně. Car ženu vyžene, a sestry ji posadí do sudu i s dítětem a pustí na moře. Ztroskotají u ostrova a tam žijí v bílém paláci. Časem se o nich roznese pověst až k samotnému carovi... Myslím že podle této pohádky vznikla i verze O caru Saltánovi a stejnojmenný film, kreslený i hraný. Jen to dítě bylo normální, pouze rychle rostlo a dospělo.

Sedm Simeonů-sedm pracovníků - sedm bratrů, každý s jinými schopnostmi. Jsou vzati do carských služeb, ale vůči nejmladšímu je zaujat carský bojar. Ten osnuje pomstu a intriky. Simoenové jsou vysláni, aby unesli Jelenu Překrásnou, což se podaří díky spolupráci a svornosti bratrů. 

Krása nesmírná - v dalekém carství žije car, carevn a mají synka Ivana. Chůva mu při usínání slibuje za ženu Krásu nesmírnou, dceru tří matek, vnučku tří babiček a sestru devíti bratrů (dnešní genderisti by byli na koni). V dospělosti se Ivan vydá onu Krásu nesmírnou vyhledat a cestou musí plnit různé úkoly. Zachrání před trestem bití neznámého muže, ten se pak vydá do jeho služeb, a pomůže mu získat onu krasavici. Dozví se však o intrikách, které mu hrozí a zabrání jim - tím se však znelíbí carovi. (Trochu variace na Mahulenu, zlatou pannu a Věrného Jana.)



 

 

Tyto krásné pohádky převyprávěla I.Karnauchová

Přeložila Zdeňka Půstková

Ilustrace i  návrh obálky - Václav Fiala

Graficky upravil Milan Albich

Vydalo Lidové nakladatelství v roce 1977 

 


Měli jste v dětství tuto knihu?

Koupili byste ji dnes svým dětem nebo vnoučatům?




2 komentáře:

  1. Tohle je jedna z nejhezčích sbírek ruských pohádek. Máme jí doma, i když s jiným rokem vydání. Mně se pohádky líbí, ale moje vnučky jimi doslova pohrdly. Když byly mladší a já jim večer četla, očekávaný úspěch se nedostavil. U malých vnoučat jsem to už nezkoušela. Dnes jsou děti od útlého věku ovlivněny Harrym Potterem, nebo Robertem Dahlem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je zvláštní, že je tyto pohádky neoslovily. Jsou úžasné. Harry Potter je skvělý, ale přece jen už pro trochu větší děti. Listovala jsem knihou i dnes a trochu se začetla, když jsem psala obsah jednotlivých pohádek a docela mě překvapilo, jak jsou pestré svým obsahem a jaké nápady přináší. - Nu což, třeba se budou líbit jednou pravnučkám.

      Vymazat

Pohádky bílých nocí

Napsal, nebo sepsal, Petr Denk a zde jsou shromážděny pohádky vybraných severských národů.