sobota 19. března 2022

Špalíček veršů a pohádek - František Hrubín

Jedna z nejkrásnějších pohádkových knih, jaké můžu co nejvíc doporučit do každé rodiny, kde jsou děti. 

Toto vydání je čtyřnásobné, obsahuje totiž několik sekcí - začátek je plný veršovánek, jednoduchých, milých, dobře zapamatovatelných.

Pokračování ve veršovaných pohádkách - pamatujete si Kuřátko a obilí? Nebo Pohádka o veliké řepě. Zvířátka a loupežníci. A několik dalších.

Další částí je Špalíček pohádek. I zde se setkáváme s poměrně známými pohádkami, Františkem Hrubínem převyprávěnými. Plus několik neznámých, třeba - O bílé laňce. Nebo o Smolíčkovi Pacholíčkovi trochu jinak - tady pro změnu kapku darebačil jelen. Kráska a zvíře. O Sněhurce, O oslí kůži, O Všudybylovi... O Jirkovi a jeho třech psech... a další a další. Pohádky podané celkem mírně, nedrasticky. 

Další částí této sbírky je veršovaná pohádka O Květušce. Malé holčičce, která zůstala sama, hospodařit ve své chaloupce, než k ní vtrhla strašlivá Zimice, která vysála život ze všeho kolem, a nakonec i z Květušky. Ale protože jsme v pohádce, i tato má dobrý konec. 

Jako bonus je zde připojena sbírka pohádek arabských - známé jako Pohádky tisíce a jedné noci. Tyto pohádky vyšly i sólově, tady jsou sympatickým přídavkem kompletní knihy. Jak známo, Šahrazád byla skvělá pohádkářka, s fantazií i moudrostí a dokázala okouzlit svými historkami krále natolik, že ustoupil od svého zvyku, dát po svatbě popravit každou manželku. A díky chytré Šahrazád spatřilo světlo světa tisíc a jedna pohádek. My však zde vidíme jen jejich část...


Začátek se nese ve znamení básniček a veršíků, lehce zapamatovatelných.




Krásné veršované pohádky.



Řada nejznámějších světových pohádek - trochu převyprávěných.







Krásná veršovaná pohádka o malé Květušce a zlé babě Zimici.



Poslední část - Pohádky z tisíce a jedné noci. Možná je verze Špalíčku, který je bez nich, v mé knize naštěstí tyto pohádky jsou.








Zde bohatý obsah nádherného Špalíčku




A na závěr přehlídka všech, kteří se na této krásné knize podíleli:


Zkrátka jedna z nejkrásnějších pohádkových knih. Nejlepší výběr pro děti, doprovázeno překrásnými ilustracemi Jiřího Trnky - šťastná spolupráce.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Pohádky bílých nocí

Napsal, nebo sepsal, Petr Denk a zde jsou shromážděny pohádky vybraných severských národů.