čtvrtek 2. prosince 2021

Pohádky o Sázavěnce

Napsala Vlasta Orlová.

Tyto pohádky jsou trochu jiné než klasické, jsou vymýšlené, speciální, dokonce územně datované. 

Sázavěnka je říční víla. Žije v řece Sázavě, ukáže se jen málokdy a podle situace a podle činů člověka, odměňuje, nebo trestá.

Pohádky jsou poetické i poučné.


Němé housličky - švec a muzikant Kopýtko dře bídu s nouzí, přesto se rozdělí o kus chleba s neznámou žebračkou. Z ní se vyklube víla Sázavěnka, a splní mu jedno přání. Kopýtko si přeje housličky, které rozpláčou nebo rozesmějí.Dostanou se však do rukou chtivému knížeti - a oněmí, ztratí hudbu, přestanou hrát.

Očarované perličky - Vdovec se dvěmi dětmi, Petříkem a Kristinkou, přivede dětem novou matku, ta však brzy zmacešila a děti od ní viděli jen příkazy a práci a ne pohlazení. V zimě macecha vyštve starší Kristýnku k řece pro rybu - Kristýnka na radu řeky zaťuká na led a otevře se jí cesta do vodního království. Dostane rybu, ale macecha chce i zlatou mísu, na které ryba ležela - dostane tedy i tu mísu, ale zůstává šňůra perel, pro kterou si macecha, bude-li je chtít, musí přijít sama. Perly jako slzy dětí, které trápila, sice dostala, ale byly příliš těžké a cesta ven  příliš dlouhá.

Kouzelné botičky - Martínek touží po nových botičkách, jsou však chudí a tak nosí jen dřeváčky nebo chodí bos. Přání mu však splní víla Sázavěnka a přičaruje mu říční botičky, pohodlné. Jeho kamarád Jirka, který je tuze nezbedný, chce taky kouzelné boty, i jemu víla splní přání, ale trochu jinak, než si představoval.

Zlaté slzičky - malá Anička pečuje o nemocnou babičku, ani pomoc souseda už nestačí a vypraví se ke statkáři vyprosit trochu jídla. Ten ji vyžene a Anička ze smutku pláče u řeky a žaluje na své trápení, objeví se víla a dá jí úkol, vybírat písek tak dlouho, dokud nenajde, co ztratila. To Anička splní a když už chce skončit, objeví se s poslední  hrstsí vybraného písku hromádka zlatých slziček - těch, které vyplakala a které víla ve zlato proměnila. Zlato je zachrání před nouzí.

O dvou světoběžnících - začátek povídání o kameníku Janovi a jeho touze projít svět. Na cestu dostává od víly Sázavěnky kouzelné dřeváky, které ho světem ponesou.

Kamenný kůň - Dostane se do neznámého města, kde potká chlapce, který umí vidět skrz.Místní císař má rozmar - chce nechat vytesat do skály postavu koně, ale nikomu se nedaří. Janovi a jeho novému kamarádu Ivanu Bystroočkovi, ano, neb ten objeví začarované nářadí, se kterým kamenného koně ze skály vysvobodí.

Písečný kouzelník - druhým místem, kde se Jan i s Ivanem Bystroočkem ocitnou, je poušť. Setkají se se zlým obrem, písečným čarodějem, který vlastní jediný pramen vody v poušti a prodává jej za vzácnosti od místích vesničanů. Všechny dary mění v písek. Lze ho zabít jen sekyrkou ze Stromu dobra.

Ostrov pokladů - Jan se dostává na ostrov, kde slouží strážce majáku. Platí dluh tamějšímu pánovi, který si vyčíslil rozbitou loď tak vysoko, že musí sloužit dvacet let. U pána slouží též námořníkova nevěsta Ingrid, a jejich odloučení se znovu prodoužilo kvůli rozbitév váze.Existuje ostrov pokladů, který je jako stvořený pro toho pána, který miluje zlato nade vše. 

Severní země - Jan s Ivanem se dostanou do daleké severní země a potkají se s lovci kožešin, Oxijem a později jeho sokem v lásce, Kazikem. Oba bojují o ruku své vyvolené, Hvězdičky.

Návrat - Jan se vrací z dalekých cest domů (tady zajímavé, že zatímco normálně mohl užít jen tři kroky denně, tady mašíruje dál a dál - že by to omezení neplatilo pro cestu zpět?) Cestou potkává znovu lidi, které viděl na cestách a s radostí vidí, že se jim v novém životě dobře daří. Po návratu domů kouzelné botky vrací zpět Sázavěnce a dál pracuje jako kameník a živobytím si slušně vydělává.














Napsala Vlasta Orlová

Ilustrace - Jaroslava Burešová

Vydalo Středočeské nakladatelství a knihkupectví v Praze 1977

Náklad 16000 výtisků, cena 22,-Kč (tehdy)




Žádné komentáře:

Okomentovat

Pohádky bílých nocí

Napsal, nebo sepsal, Petr Denk a zde jsou shromážděny pohádky vybraných severských národů.