pondělí 4. října 2021

Na lodi za pohádkou

 Vše začíná plavbou na lodi. Aby si během plavby zkrátili cestující dlouhé chvíle, vyprávějí si pohádky. 

A protože na lodi jsou lidé z celého světa, i pohádky jsou rozličné, ze všech koutů světa.

Pastorkyně a dvanáct bratří (pohádka ruské stařenky) - Princezna Olenka dostane novou macechu, ta ji však nesnáší. Po poradě s čarodějnicí ji nechá vyvézt do temného lesa a tam zabít - myslivci se však zželí jejího života a zabije místo ní dvě hrdličky a v krvi smáčí šátek. Olenka prchne a dostane se postupně k třem babám Jagám, které jí dobře poradí a nakonec na skleněnou horu, kde žije dvanáct bratrů, dvanáct sokolů. - Variace na Sněhurku

Veliký pán Bukučichán (kormidelníkova pohádka avarská) - chudý mlynář shromáždí hromadu odpadků a z těch  mu chodí užírat liška. Chytí ji a ona ho uprosí, aby ji nechal naživu, že mu pomůže k dceři chána, za to jí slíbí odměnu. Chánovi namluví, že je ve službách pána Bukučichána. (Dále v duchu Kocoura v botách)

Vydry a šakal (rybářova báje z Tibetu) - jedna moudrá pohádka o dvou nerozhodných pracovitých vydrách a jednom mazaném šakalovi, který získal největší podíl. 

Hrdina Nézny (pohádku čečenskou vypráví nosič pytlů) - variace na Sedm jednou ranou, jen s přídavkem obrů.

Jiným radil, sobě nedovedl (plavčíkova báje arčinská) - poučná bajka o tom, že jiným se dá radit dobře, ale sami nasedneme na lep. Holubička, liška a pták Malík.

Kyčiv Drakobijce (ruského strýce pohádka tatarská) - Dva králové, šurský a petrohradský. Šurský má pět synů, petrohradský žádné dítě, najednou se v rodinách každého z nich narodí potomek, syn a dcera a králové je zaslíbí. Když dospívají, petrohradskou princeznu unese drak. Kyčiv, nejmladší syn, se svými bratry, se vydává zachránit svou snoubenku. 

Osel zpěvák a velbloud tanečník (kuchtíkova báje lucká) - bajka o oslu hlupákovi a velbloudu, který s oslem díky jeho hlouposti upadl do zajetí. A vyrovnání se velblouda s oslem, jeho vlastním způsobem.

Šedý vlk a jezevec (osetskou báji zná kupec kožešin) - bajka o setkání hladného vlka a mazaného jezevce. Z jedné strany síla, z druhé strany lstivost. 

Kobylský princ a Zlatovláska (Achmedova pohádka kobylská) - mladý princ chce vyjet do světa, král ho vypraví spolu s radou, aby nenocoval v měděném, stříbrném a zlatém lese. Jako naschvál na tyto lesy narazí a přestože myslí, že jimi projede než padne noc, nepodaří se. Musí se utkat s třemi draky, nad všemi zvítězí. Porážkou draků zachránil zlatovlasou krásku, ale cestou domů nešťastnou náhodou zbloudil a jejich cesty se rozdělily. Zlatovláska se převlékla za muže a vydala se ho hledat, princ zase hledal krkavce, který sebral Zlatovlásčin šperk. 

Pohádka o prasátku (na pohádku gruzínskou si vzpomněl harmonikář) - chudí chalupníci mají prasátko, které je jiné - stará se o ně, poklízí, vaří. Jednou královský princ na projížďce vidí toto prasátko, jak jde s prádlem k vodě a u vody shodí kůži a je z něj dívka. Pak zase v prasečí podobě jde zpátky, princ prasátko odkoupí a doma prohlásí, že se s sním ožení. Král nakonec povolil, a pak se teprve ukázalo, kdo se ve zvířecí kůži skrývá. - Vezír chce udělat totéž, ale druhé čarovné prasátko už není, takže si jen uřízne ostudu. 

Jak přišly zas květiny na zem (pohádka australského černocha) - na Jižních ostrovech žil kdysi kouzelník Byame, veliký ochránce živých i rostlin. Ve stáří se odebere na horu Ubi-Ubi, po jeho odchodu však květiny začínají skomírat a vyhynou včely, proto není ani med. Na lid přijde veliká bída a lidé jsou prosit kouzelníka, aby poslal na zem květiny.

O sluníčku, měsíčku a kohoutkovi (námořníkova báje z jižního Madagaskaru) - Sluníčko, Měsíček a Kohoutek kdysi svorně hospodařili, až se jednou kvůli Měsíčku nepohodli a ten jej shodil na zem. Od té doby se rozkmotřilo Slunce s Měsícem a kohout vítá slunce.

Jak se dělili o krysí krávu (i skladník z podpalubí má černošskou pohádku) - krysa má krávu, o kterou ji chtějí obrat lev, slon, hroch a králík. Povede se jen králíkovi, i toho však chce obrat zbytek zvířat. 

Žába dohazovač (kapitánova pohádka z rovníkové Afriky) - Syn jedněch  manželů se má oženit, on však nechce jinou, než dceru paní Slunce a pan Měsíce. Hledají, kdo by námluvy zařídil, až se ozve žába, že se toho úkolu ujme.

Zázračný strom (topičova pohádka karibských Indiánů) - kdysi dávno přišla na zemi bída a neúroda a všichni hladověli, jen jediný tapír se měl dobře. Zvířátka přišla na jeho tajemství - zázračný strom v hlubině lesa, strom, na kterém rostlo všechno ovoce. Zvířátka i lidé se rozhodli strom porazit, aby se o plodiny podělili. 

Tulení princezna (islandská pohádka lodního lékaře) - rybář na břehu moře uslyší z jedné jeskyně hudbu a najde spoustu tuleních kůží, jednu vezme a když přijde domů, čeká na něj krásná dívka - které patří ta kůže. I zamkl její kůži do truhly a klíč dobře uschoval, ale nic není věčné, jednou při rybářské výpravě žena klíč našla a spolu s tulení kůží zmizela. Rybář marně pátral, až se jednou ocitl na ostrově, při společném lovu s ostatními - ti však odpluli a jej tam nechali. Když už očekával smrt, viděl zámek a v něm nalezl svou ztracenou ženu, která jej uschovala, ale znovu nic netrvá věčně a rybář je objeven, dochází k velkému soudu za porušení jeho slibu.

Královští zajíci (kuchařova pohádka z Norska) - tři synkové povaleči, Petr, Pavel a Esben. Jednou se doslechnou, že král hledá pastýře pro své zajíce, vydají se žádat o práci. Jeden po druhém zkouší službu a marně, končí pro neúspěch v hadí jámě. Třetí pomůže ženě v nesnázích, což jeho bratři předtím neudělali - ta se za dobrý skutek odmění darováním kouzelné píšťalky, se kterou svůj pastýřský úkol zvládne. 

U všech čertů (finskou pohádku vypráví jeřábník) - tři královští princové tuze rozpustilí na sebe přivolali kletbu a změnili se ve tři psy. Vysvobození bylo možné pouze tehdy, pomohou-li nějakému vojákovi ke království. - Nachází se jeden voják, který se dostane do čertího zámku, odkud ukradne vola. Toho pak vymění za tři psy, kteří doprovázeli jednoho z myslivců. Tito psi jsou oni zakletí princové a tomuto vojáku dopomůžou stát se králem. 

Princezna v Hoře zlatého štěstí (muž s dalekohledem zná pohádku švédskou) - pasáček  má potřikráte zvláštní sen o princezně v Hoře zlatého štěstí - přivede ho k ní krysa, která vyběhne zpod jalovcového keře. V jednom ze snů měl vizi, že musí mít sekeru, veslo a plachetku, ve třetím ze snů mu princezna zanechává zlatý pásek a psaní - po probuzení jej skutečně najde. Vydá se tedy na cestu, na které se musí utkat s nesnázemi a kde potká zajímavé lidi. Jedna z nejoriginálnějších pohádek.

Žabí dívka (pohádka lodníka ze severního přímoří) - starší už bezdětní manželé prosí Boha o požehnání dítěte, ať je jakékoliv - až se ženě narodí žába. Přes počáteční šok žábu vychovávají jako by byla skutečné dítě a starají se o ni. Jednou ji uslyší princ, když skryta na stromě zpívá krásnou píseň - je okouozlen jejím hlasem a naléhá natolik na její rodiče, až mu prozradí své tajemství. On se však neleká a rozhodne se s žábou oženit - tím ji vysvobodí ze žabí kůže.

O čertu a bleší kůži (pohádka bulharského tatínka) - car jednou chytil blechu, zavřel ji do sklenice a krmil až vyrostla a byla jako tele. Pak ji dal zabít a její kůži vysušit a vystavit - a rozhlásil, že kdo uhádne, z jakého tvora je kůže, tomu dá dceru za ženu. Našel se však mořský čert, který hádanku uhádne. Vystrojí se svatba a on svou ženu unese na moře - car vyhlásí velký smutek, tu se však najde mladík, který se pokusí princeznu vysvobodit. 

Vlk s železnou hlavou (pohádka srbské maminky) - Pastýře Petra jednou zaskočí vlk se železnou hlavou a chce jej sežrat. Pastýř usmlouvá své sežrání na pozdější dobu, až se bude ženit - to se vlkovi zalíbí, neb si může dát přídavek ze svatebních hostů. Nechá pastýře být, a ten zatím na vlka zapomene, a po čase se náhle žení. Objeví se vlk a chce jej sežrat - Petr utíká, aby vlka odlákal od svatebních hostů a při té honičce se dostane i do chaloupky sluneční maminky - ta jej obdaruje kouzelným šátkem, pak se dostane stejně tak do chaloupky maminky Měsíčka, dostane dary a nakonec se dostane do chaloupky maminky Vlka se železnou hlavou - a padne do pasti. Ale protože si mezitím získá zvířecí přátele, nakonec mu pomohou v nouzi nejvyšší. 

Pasáček (maďarská pohádka cikánského primáše) - líný chlapec nehodící se k ničemu se doslechne o králově vyhlášení, že dá svou dceru za manželku tomu, kdo se nejlíp schová. Vydá se na cestu a cestou zachrání zvířátka před smrtí hladem nebo žízní - ta se mu později odmění.






















Když jsem pročítala pohádky z této knihy, některé byly opravdu obdivuhodné, fantazijní a originální. Dobře vybrané pohádky, zajímavá antalogie. Škoda, že se jí nedostalo nového vydání, ve stejné podobě. Tyto pohádky jsem dostala v roce 1976, jako dárek k svátku. Mnohokrát čtená, už opotřebovaná, ale stále srdcovka.


Pohádky sepsal (nebo snad i vymyslel?) Eduard Bass. Ale spíš sepsal.

Ilustroval a graficky upravil Jiří Běhounek.

Vydalo Státní nakladatelství dětské knihy v roce 1969, vydání druhé.

Tehdejší cena 21,- Kčs.






3 komentáře:

  1. Pohádek není nikdy dost. Knížka vypadá báječně, krom hezkých pohádek jsou tu i moc pěkné ilustrace. 👍👍👍
    V roce 1969 jsem byla už na střední škole, víc než pohádky mně zajímaly jiné věci. K pohádkám jsem s vrátila se svými dětmi a zejména s vnoučaty. 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pohádky jsem milovala jako malá a mám je ráda i jako dospělá. I když je fakt, že dnes na leccos nazírám jinýma očima a marně přemejšlím, jak jsem je jako dítě mohla zpracovat úplně čistě, bez nějakých psychických dopadů.

      Vymazat
    2. P.S. ty ilutrace jsou opravdu povedené, mají kouzlo.

      Vymazat

Pohádky bílých nocí

Napsal, nebo sepsal, Petr Denk a zde jsou shromážděny pohádky vybraných severských národů.