pondělí 4. prosince 2017

Ferda mravenec - ve verších

Když se probírám štůskem pohádkových knih, které jsem dosud nevyhodila, vytáhla jsem jednu menší, čtvercového formátu, v tvrdých deskách ala leporelo. Vnitřek ovšem normálně listový.


Tahle kniha očividně patří k těm prvním, které jsem držela v dětských tlapkách, později i s chutí vybarvovala, protože černobílé ilustrace mi připadaly prostě chudé a posmutnělé.

Příběh Ferdy Mravence vznikl ve spolupráci Ondřeje Sekory a Josefa Brucknera. Dnes ji  v knihkupectví asi nenajdeme, a nevím, jestli by malé čtenáře ještě oslovila. Ale je docela zajímavá a bohatá na příběhy. I když s trochou ironie můžu podotknout, že pár na zadek by si Ferda opravdu zasloužil...




Tady příběh začíná, objevuje se známá mravenčí postavička, stíhaná nepřízní počasí.


Leč nebyl by to Ferda, aby se chutě nepustil do práce a nevybudoval si...


 fakt útulný domeček. I s nabídkou živnosti.


 Jak je pěkně rozjetý v té zedničině, chce vyspravit domeček i panu hlemýždi, ovšem ten je silně znechucen otravováním dotěrného živnostníka a zavolá na něj policii...


 Ferda uniká jen o fous a hnedle se mu do cesty nachomýtne sličná sedmitečná. Ovšem i ji dokáže po urážce znectít přidáním několik bahenních teček navíc.


 A aby to ho nebylo málo, vyprovokuje mistra tesaříka, kterému vykope jámu, a pak ho slavnostně z jámy tahá. Nic naplat, milý Ferdo, půjdeš před tribunál.


 Ferda jest souzen a odsouzen.


K trestu se chystá mistr kat.Podaří se Ferdovi uprchnout? Určitě ano, to by byla špatná pohádka, kdyby byl sťat.

 

 Na útěku se dostává do kraje, kde probíhá válka. Převálcován nájezdníky se ocitá v nemocnici, o obrázek níž.





Ani tam se mu nedostane péče, po zranění je sice zmaten, ale když se vysvětlí, že vlastně pořádně zraněn není, dostane padáka a ještě si musí ulejvárnu odpracovat. A tak mete, nosí vodu, zalévá, stará se o mimina a práce mu jde čile od ruky.


 Ale Ferda má toulavé botky... chytne si pavučinku babího léta a odlétá v dál, vstříc novým zítřkům.

 

 Tahle veršovaná knížka je náhodou docela roztomilá, s nosným příběhem, několika mravnými poučeními a pěknými ilustracemi.

Dovolila jsem si nafotit i doprovodný doslov. Něco o historii tohoto tvorečka.


 A na závěr docela nehezké, ale spontánní kresbičky ode mě samé, už ani nevím, co tyhle postavičky znamenaly a jaký příběh vyprávěly. Ale jsou tu a jsou nedílnou součástí Ferdových příběhů.




























Žádné komentáře:

Okomentovat

Pohádky bílých nocí

Napsal, nebo sepsal, Petr Denk a zde jsou shromážděny pohádky vybraných severských národů.