sobota 3. dubna 2021

Rumunské pohádky

 Sesbíral Petre Ispirescu

Trochu méně obvyklé pohádky z dalekého Rumunska, většinou čarovné, plné víl, šarkanů, čarodějnic, ale i králů, sličných princezen nebo osudem stíhaných. Zajímavost - v těchto pohádkách se dost řeší těhotenství. Tedy samodruhost. Notabene počřetí bez osobního kontaktu... :-) 

Pohádky jsou také poměrně složitě propletené, složené z různých motivů. Psané dost poeticky, přepych, statečnost, krása, to vše se střídá v téměř pravidelnosti. I chudoba cti netratila. 

Vzhledem k některým záporným hrdinům soudím, že tato kniha bude časem v trezoru.


















Zde obsah jednotlivých pohádek, bylo jich docela dost:

Nestárnoucí mládí a nesmrtelný život - král a královna nemohou mít děti, moc se tím trápí. Zajdou za místním vyhlášeným dědou kořenářem a ten jim dá bylinky,  které pomohou - a věštbu, že nebudou z dítěte šťastni. Podařilo se, královna otěhotní, ale dítě ještě v ní pláče, tak dlouho, až mu král přispíví nestárnoucí mládí a nesmrtelný život. Slib musí splnit, když je princi patnáct a ten se vydá do světa, slíbené vyhledat. 

Ileana Simziana - mocný král, který si podrobuje okolní království a žádá jejich syny do služby. Poslední král, který nejdéle odolával, nakonec také podlehne - nemůže však poslat syna, má jen tři dcery. Rozhodnou se, že zaplaší svému otci starosti a vydají se v přestrojení za králem. Na své cestě však zůstane poslední, Ileana Simziana, která si na cestu vyžádá otcova nejoblíbenějšího koně, v té době zuboženého. Do odjezdu se o něj stará a on se jí na cestách odmění svými službami, je totiž kouzelný. - Trochu připomíná Fantaghiro.

Zakletá želva - Tři královští bratři se mají oženit, vydají se každý na jednu světovou stranu, dva si najdou brzy urozené nevěsty, třetímu se nějak nechce a skončí u rybníka, při posedávání a koukání do vod vyplouvá želva, a jako by se kolem nich dělalo nějaké pouto, ji si zvolí za nevěstu. Ona se promění v krásnou dívku. On zatím jde domů, povědět o všem, ale jen se dostal k želvě, nenechali ho domluvit a tropili si z něj legraci. Nakonec však přijela krásná dívka. Další dvě nevěsty se snažily ji napodobit, včetně známého kouzla se zbytky jídla - co zakletá želva proměnila v perly, nevěsty nedokázaly a uřízly si ostudu.

Král Aleodor - Starý král touží celý život po synovi, na stará kolena se podaří. Chlapec vyrůstá, král chřadne, před smrtí si ho zavolá a dá mu rady do života, včetně výstrahy, že nesmí nikdy vstoupit na jedno určité území, které je panstvím Půlky muže, jezdícího na půlce kulhavého zajíce. Časem však překročí nechtěně území onoho muže a ten jej chce vzít do otroctví - může se však vykoupit tím, že mu přivede nevěstu, dceru Zeleného krále. Cestou Aleodor zachrání štiku, havrana a ováda (styl Zlatovláska). Jeho úkol - schovat se tak, aby ho  královská dcera neviděla. Úkol splní, díky  zachráněným. 

Zakletý vepř -  král odjíždí do války a zanechává tři dcery s naučením, že nesmí vstupovat do jisté komnaty. Zákaz poruší a spatří knihu osudu, kde se nejmladší dočte, že se má stát ženou vepře. Stane se, vepř je však začarovaný, v noci se mění na člověka. Královské dceři nakuká zlá babice, aby jeho vepří kůži spálila - tím ho však uvrhne do další kletby, navíc se ztratí neznámo kam. Může svého muže vysvobodit, až roztrhá troje železné střevíce a otupí ocelovou hůl.

Navlékej se, korálku - bojarův syn slyší jednou rozmluvu tří dívek, z nichž jedna by oblékla celý jeho dvůr a stačilo by jedno vřeteno, druhá by nasytila celý jeho dvůr jediným chlebem, třetí by mu dala dvě děti celičké ze zlata. Brzy je svatba, bojar si bere nejmladší. Dává jí jako pomocnici dceru staré cikánky, ale ta se špatně odvděčí, při porodu její děti odnese a zakope, místo toho podvrhne šťěňata. Matka dětí je odvržena a cikánka zaujme její místo. Na místě zakopaných dětí vyrostou dvě jabloně, pak postupně přijdou dvě děti, které vypráví celý ten příběh (Varianta na Zlatý kolovrat a Cara Saltána)

Vlk čaroděj a princ - Král má zlatou jabloň, ale někdo krade jablka. Jeho synové hlídají, ale neuhlídají, až na toho nejmladšího. Zloději byli zlatí ptáci a nejmladší se vydává na cestu, aby je vyhledal. Cestou zachrání život vlku a ten za odměnu mu pomáhá. Zde variace na Zlatovlásku a Lišku Ryšku.

Statečný Benjamínek a zlatá jablka - v království zlatá jabloň, která kvete, ale nikdy nedorostou jablka. Tři bratři hlídají, jeden vyplaší zloděje, hejno ptactva, jednoho zraní, podle krve chce zloděje najít. Jdou s bratry do světa, přijdou k propasti, benjamínek se nechá spustit dolů a dostane se do jiného světa, panství tří šarkanů, kteří vězní tři pozemské dívky. 

Chlapec, který se narodil s knihou v ruce - Starouškové léta touží po dítěti, až je jejich přání vyslyšeno - narodí se však dítě s knihou v ruce, dítě začarované. Sudičky mu přiřknou, že bude po dvanácti letech v zajetí zlých duchů, ale že může duchům uniknout. S dvanáctým rokem ho skutečně unese duch zlého mnicha, chlapec však zápasí a vymkne se mu. Cestou zpět domů potká nečekané, a vysvobodí královskou dceru z kletby, spočívající v tom, že ji může vysvobodit jen ten,kdo vydrží noc v její komnatě a zůstane živý (zde trochu podoba se Spravedlivým Bohumilem).

Kamenný muž - Královští manželé  nemohou mít děti. Jeden mouřenín jim dá bylinky, oni ho štědře obdarují, bylinky nechají uvařit, ale ochutná i kuchařka. Královně i kuchařce se narodí chlapec. Král po čase odjíždí do boje a synovi svěří klíče od zámku s varováním, aby neotvíral komnatu se zlatým klíčem. Porušil slib a našel v komnatě kukátko a v něm zlaté království a kněžnu Kiralinu. Zatoužil po ní a protože královští poslové se žádostí o její ruku se nevraceli, vydal se za ní sám, se svým pobratimem, synem služky. Dál trochu ve stylu Mahulena krásná panna.

Princ bez otce .  Královská dcera se zahledí a počne dítě, rozhněvaný král ji pošle v loďce po vodě, cestou se jí narodí dítě, přistanou na ostrově, tam se živí, synek vyroste. Na svých loveckých toulkách se octne před palácem se šarkany, utká se s nimi, dva zabije, ale třetí uteče. Do paláce dovede svou matku a zatím se třetí šarkan překabátil a vloudil se do přízně matky. Synovi pak namluví, že matka chřadne a pošle ho vykonat různé divotvorné úkoly. Matku však opravdu tajně tráví, aby zemřela. 

Statečný Jiří - královský pár touží po dítěti, až se královně podaří otěhotnět po jednom příšerném snu. Narodí se jim syn jménem Jiří a když jej nesou ke křtu, přepadne je místní banda hajduků, tedy zbojníků. Královo vojsko pobijí, královnu zajmou, ta jen chvíli předtím stačí ukrýt dítě v houští. Dítě je opatřeno náhrdelníkem s vyrytým jménem. Ujme se ho poustevník a vychová ho k dospělosti. Jiří v dospělosti vykoná hrdinské skutky a nakonec zachrání i svou matku. 

Princ se zlatými vlasy - poutník nalezne v rakvičce na řece malého chlapečka, ujme se ho a vychová jej, je to nemanželské dítě jedné královské dcery. Chlapec v dospělosti dostane k pmoci mluvícího koně a ten mu cestou radí. V zámku vil, který objeví, si dopřeje koupel, díky které získá zlaté vlasy, tím naštve víly, které chtěly totéž. Později pracuje v přestrojení jako zahradník, až se do něj zamiluje jedna z královských dcer. 

Ztracený chlapec - zázračné dítě, které se narodí díky požití jednoho jablka a spolu s ním zázračné hříbě. Jednoho dne chlapec naskočí na hříbě a to s ním uhání do světa. Dál obdoba předchozí pohádky - služba u víl, koupel která přinese zlaté vlasy a útěk s několika oříšky. Další služba v zámku coby zahradník a princezny, z nichž jedna ho uvidí s těmi vlasy a zamiluje se do něj.

Chytrá chudákova dcera - na motiv Chytré horákyně.

Horská víla - horská víla se zamiluje do králova syna a v přestrojení se vydá k němu do služby, je přijata jako slepičářka, pro svou pracovitost oblíbená. V přestrojení se vydá na královský ples, kde ho okouzlí - zde trochu obdoba Princezny Lady. 

Princ s křišťálovým kočárem - starý poustevník najde na řece plující rakvičku s uzamčeným dítětem. Zachrání ho, podle nápisu na stužce zjistí, že je to královský syn, a vychová ho. - Zde obdoba Prince se zlatými vlasy, jen bez těch zlatých vlasů. Princ s pomocí čarovného koníčka vykoná zázračné činy a vyslouží si princeznu, kterou osvobodí.

Sedmihlavá saň - království sužuje sedmihlavá saň a je vypsána odměna. Shromáždí se skupina mužů, zapálí strážný oheň a hlídají. Komu oheň uhasne, bude usmrcen. Hlavní hrdina zrovna na hlídce uzří saň, zabije ji, ale její krev uhasí oheň - uřeže jazyky a vydá se pro oheň jinam, aby znovu rozdělal ten uhašený. Cestou přemůže Soumrak, Půlnoc a Úsvit, přemohl obry a oheň získal. Později je zasnouben s královskou dcerou, ale jeho zasnoubení pokaženo tvrzením cikána, že draka zabil on...

Jenom dobytkem se vyžene bída z domu - poučná pohádka, že dům se má zaplňovat, aby se vyhnala bída.

Víla víl - synové krále hledají ženy, po vystřelení šípu jde každý svým směrem. Nejmladší hledá šíp v lese, kam zapadl - cestou se na něj přilepí sedm sov. Později zjistí, že sovy jsou začarované dívky - víla a její služebnice. Nejmladší však spálí jejich kůže a peří a je za to potrestán - víla jej opustí a najde ji, jen když vykoná něco, co nikdo jiný nedokáže.

O Greučanovi - šarkan ukradne měsíc a slunce, král nechá vyhlásit, kdo měsíc a slunce přinese zpátky, dá mu dceru za ženu. Statečný Greučan se vydá úkol splnit, utká se s šarkyny a porazí je. Jeho však čekají ještě úklady od číhajícího ďábla.

Dvanáct princezen a zakletý zámek - Hloupý Honza, který vůbec není hloupý, má potřikrát stejný sen, aby se vydal do zámku. Vydá se tedy do světa a do královského paláce, kde se dá najmout jako zahradník. Na zámku je dvanáct princezen a ty se každou noc někam ztrácejí a ráno mají protančené střevíčky. Honza se ujme úkolu, zjistit, kam princezny chodí, a osvobodit je. (Vavříne, vavříne...)

Chytrý pasáček - pasáček jednou uvidí při koupeli královskou dceru a zví, jaká má znamení. V dospělosti pak král vyhlásí, že dá svou dceru tomu, kdo řekne, jaké má na těle znamení. Pasáček se vydá také na cestu, společně s bohatými a zlomyslnými bojary - znamení uhádne, ale jeden z bojarů hned řekne, že to chtěl právě říct. Pasáček a bojar musí soupeřit, aby se ukázalo, kdo z nich má pravdu.

Vesnická pohádka - Král má tři syny, po jeho smrti mají hlídat jeho hrob, každou noc jeden. Přichází zlý duch, všichni s ním postupně podstoupí zápas, ten nejmladší ho přemůže, přemůže ho únava a než se vrátí domů, vydá se do lesa, tam však zabloudí a dostane se k místu šarkanů. Osvobodí zajatého Pramudrce, ale šarkani ušetří jeho život, pokud jim pomůže získat dceru jednoho krále, který ji hlídá. Mladík to splní a přitom se mu podaří zabít i šest šarkanů, sedmý však uteče, a v budoucnu mu způsobí ještě nejednu nesnáz a trápení.

Tři králové bratři - chudý člověk má tři děti, jednou najde na stromě nezvyklé ptačí hnízdo, v něm najde nezvyklé ptačí vejce, to vejce prodá na trhu a získá dost peněz, za které nakoupí zásoby domů. Našel potom ještě jedno vejce, znovu je výhodně prodal a zabezepečil svou rodinu. Nacházel další a nakonec našel i ptáka, který ona vejce snášel a vzal jej domů. Slepice má pod křídlem věštbu, děti ji dají přečíst mísstnímu učiteli, ten se tváří, že věštbě nerozumí, ale chce nechat slepici zabít a sníst ji, začne proto obluzovat jejich matku (otec odešel za obchody), až ta podlehne a slepici nechá zabít a upéct. Děti dostanou vnitřnosti, hlavu, srdce a žaludek, a učiteli dala zbytek, jenže zrovna tyhle tři věci jsou  nejdůležitější. Učitel chce děti zabít, ale ty utečou a jdou svou cestou. Díky kouskům ze slepice mají předurčenou skvělou budoucnost.

Kocour čaroděj - chudí manželé nemají děti a moc si je přejí. Vydají se jednou do světa, že koho prvního uvidí, toho si vezmou za dítě. Najdou opuštěného nemocného kocoura, vezmou ho domů a vypiplají a kocourek jim dělá radost. Když se jim narodí dítě, kocour se o něj později postará. Ve stylu Kocoura v botách, jen trochu víc propletených.

Pták Ohnivák - variace na ptáka Ohniváka, jen tento nekrade jablka, ale má být přivezen z dalekých zemí, aby si založil hnízdo na věži kostela a aby bylo možno dostavět překrásný klášter plný uměleckých děl. Roli zde hraje i liška.

Princezna s hvězdou na čele - král vdovec má dceru s hvězdou na čele, stejnou jako její matka. Král otec dal matce slib, že se ožení jen s tou, které padnou její střevíce. Po letech hledají podle střevíce králi ženu, ale žádná jej neobuje - jen náhodou jeho dcera, která o slibu a střevíci neví nic. Krále si však za muže vzít nechce, kdo to kdy viděl, aby si otec bral za manželku dceru. - Variace na Ladu.

Cugulea, syn dědka a báby - chudí manželé měli tři děti, nejmladší a chromý na nohy, jménem Cugulea, byl ale chytřejší než ostatní. V sousedství žije šarkanka, která kdysi Cuguleovi vzala šlachy, když vyslechla věštbu od sudiček. Ten v dospělosti jede s bratry na lov (na koně může) a když po lovu usnou, zdá se mu sen o krásné víle, ta mu daruje kouzelný opasek, a prozradí, kde má své šlachy. Díky opasku se Cugulea může změnit v co chce, a pokusí se získat zpátky své šlachy, uzdravit se a zabít šarkanku.

Vdovcovy děti a zajíc, liška, vlk a medvěd -  Trochu na motivy Jeníčka a Mařenky, jen děti nedojdou k perníkové chaloupce, ale potkají Pánaboha, který je naučí lovit, a až vyrostou, dostanou se do paláce šarkana. Cestou zachrání několik mláďat a ta se jim pak odvděčí. V šarkanově paláci se šarkan zamiluje do dívky, a oboum začne její bratr překážet, tak mu začínají ukládat o život. 

Dědova hodná dcera - Děda má šikovnou dceru, ale přivede jí macechu a nevlastní sestru, které ji časem využívaly a nechaly dělat všechny práce. Macecha jí jednou zalije oheň a dívka musí hledat další ohniště, aby mohla vzít plamínek a rozdělat ten původní. Cestou vykoná několik služeb a nakonec začne sloužit u svaté Paraskivy. Trochu variace na Dej pánbůh štěstí, lavičko nebo na Paní Zimu.

Princezna a syn vdovy - princezna vyprovází svého zemřelého bratra na pohřbu a od té doby je samodruhá, aniž by se cokoliv přihodilo. V sousedství žil mladý syn vdovy, kterému ostatní záviděli postavu, vzhled, i píli a schopnosti. Vylosovali ho, aby společně s princeznou sdílel zlý osud - zavřeli je do sudu a pustili po vodě. Po nějakém čase ztroskotali na břehu a pak našli kouzelný dům, ve kterém žili. Princezna a vdovin syn se vzali a vychovávali pak chlapečka, kterého princezna porodila. Jednoho dne je objeví král-otec, který se vydá na lov a zabloudí dál než kdy jindy...Zkrácená verze na Cara Saltána.

Tři pozlacená granátová jablka - královský syn ve své rozvernosti rozbije kamenem staré ženě džbán a ta vyřkne kletbu, dokud nenajde tři pozlacená granátová jablka, neožení se. Královský syn se vydá do světa, granátová jablka najít. Pohádka připomíná zčásti Tři zlaté vlasy děda Vševěda a zčásti Paní Zimu. A zčásti Jabloňovou pannu, v granátových jablkách se skrývají dívky. Včetně zápletky, kdy Jabloňovou pannu nahradí falešná cikánka. 

Král zloděj - králův syn je velmi nadaný a král jej dá učit všem možným řemeslům a znalostem. Nakonec chce, aby se naučil řemeslo zlodějské - na to však králův syn nepřistoupí, sestrojí létající stroj a odletí z království. Přesto se nakonec do zlodějského řemesla zapojí a zjistí, že zlodějství vyžaduje i kus fištróna. Zlodějskou zkoušku složí na výbornou, když ukradne i princeznu, svou budoucí ženu. 

Denice a Večernice - královně se zdál sen, ve kterém sní rybu, která se čerstvě uloví a díky ní otěhotní. Vypráví sen králi, ten skutečně uloví rybu, upečou ji a sní - služebná však olízne kostičku která zbyla. Královna otěhotní a služebná též, každé z nich se narodí chlapec a jsou si podobni jako vejce vejci. V dospělosti jeden odejde do světa a nechá druhému šátek - když se objeví tři krůpěje krve, stalo se něco zlého. K tomu dojde a syn služebné se vydá za svým pobratimem. Osvobodí ho, ale ten, ze žárlivosti kvůli své ženě, ho podezírá a zaviní jeho smrt. Když zjistí, že jeho žárlivost byla falešná, sám si vezme život - a od té doby vychází na nebi denice a večernice.

O strupatém chlapci a ježdíkovi - žil byl zohavený chlapec a tomu se všichni posmívali. Jednou ulovil rybu, kterou chtěl sníst, ta jej uprosila, aby jí dal život, že mu splní přání. Do chlapce se přes jeho ošklivost zamilovala králova dcera (že by osudová přitažlivost?) a on pak do ní. Na rybě si vyprosil, aby ho zbavila boláků  a strupovitosti. Královský otec však nechce slyšet o sňatku s chudákem, tak dá svou dceru i s tím mladíkem zazdít do sudu a pustit po vodě. Díky ježdíkovi získají dobrý domov a žijí ve svornosti, když se jim narodí dítě, chlapec se zlatýmj pancířem na prsou. Královská dcera jej chtěla utratit, ale nakonec ho odložila - ujal se ho však orel který ho živil, do doby, než byl chlapec schopný jít dál. - Neco mezi Carem Saltánem a podobně.

O dívce, která přinášela smůlu - Král měl dvanáct synů, a konečně se mu splnilo přání a narodila se mu dcera. Ale od té doby šlo království od desíti k pěti, až mudrci vysoudili, že dcera mu přináší smůlu. Dá ji vyhnat, i když proti své vůli, protože dceru miluje, ale nechce uvrhnout království do neštěstí. Dceru nechá vyprovodit do lesa a tam ji místní lovec potají opustí a zanechá osudu. Dívka však přináší smůlu i dalším lidem, které potká a tak ji všude vyhání. Ujme se jí Černá královna, která jí nakonec pomůže vypořádat se se svým osudem.


Rumunské pohádky - Petre Ispirescu

Přeložil Pavel Beneš

Obálka, vazba, grafická úprava - Jindřich Vydra

Vydal Odeon v roce 1975

Tehdejší cena 33,- Kčs






2 komentáře:

Pohádky bílých nocí

Napsal, nebo sepsal, Petr Denk a zde jsou shromážděny pohádky vybraných severských národů.