sobota 23. ledna 2021

Zlatovláska

Nádherná výpravná kniha pohádek K.J.Erbena neurazí ani vkus dnešních dětí.
Nejendže v knize najdou spoustu krásných i známých pohádek, ale navíc je kniha i skvěle zpracovaná, co se výtvarné stránky týče.


Jednotlivé stránky jsou pohádkově lemovaný krajkovým ornamentem, jednotlivé pohádky ilustrovány překrásnými realistickými obrazy Artuše Scheinera.
Myslím, že tahle pohádková kniha by byla důstojným dárkem i pro dnešní děti.



Sbírka obsahuje tyto pohádky:

Pták Ohnivák a liška Ryška
Otesánek
Hrnečku, vař!
Tři zlaté vlasy děda Vševěda
Zlatovláska
Dlouhý, Široký a Bystrozraký
Král tchoř
O třech přadlenách
Raráš a šetek
Dobře tak, že je smrt na světě
Rozum a štěstí
Jezinky
Jirka s kozou









Mimochodem, když jsem viděla film Plavčík a Vratko, některé kostýmy mi hodně připomínaly právě tyto ilustrace. Možná se při vytváření právě těmito ilustracemi řídil.


Vydal Albatros, 1969
Pohádky sepsal Karel Jaromír Erben
Ilustrace Artuš Scheiner

6 komentářů:

  1. Krásné klasické pohádky a opravdu nádherná knížka. 👍👍
    Tohle vydání by opravdu bylo důstojným dárkem i pro dnešní děti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu neobyčejně parádní vydání, luxusní úprava, skvělý výběr pohádek a celkově fakt kniha, která si zaslouží své čtenáře.

      Vymazat
  2. Tuto knihu jsem také vlastnila a milovala.
    Když se rodiče rozvedli, již v naší dospělosti, v nějakém návalu hořkosti či co, no prstě nemohli jsme si s bráchou vzít dětské věci.
    A tak nemám ze svého dětství jedinou hmatatelnou památku, tato kniha by byla jednou z nich.
    Mám vnučku a další miminko na cestě, ráda knihy nakupuji a vnučce vždy udělám radost. A ten výběr, ten je neuvěřitelný, od klasiky po modernu.
    K vánocům jsme jí koupila Medvídka Pú, který v příbězích dětem vysvětluje svátky, vánoce, velikonoce atd.
    Bohužel, věřím že pro mnoho rodičů je nedostupné dětem kupovat knihy, když publikace stojí 300 či více korun, to si raději koupí dvě kila masa. Škoda, za nás byly knihy dostupnější a uměli jsme se k nim chovat a zároveň jsme byli i ke knihám vedeni. Snažím se u vnučky takto působit, aby jí kniha provázela životem jako mne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je mi líto. Sice jde "jen o knihy", ale pokud se k nim váže vzpomínka na dětství nebo na nějaké pěkné okamžiky, pak je to něco víc.
      Kupovat dnes knihy je opravdu dost luxusní záležitost. Asi bych pečlivě vybírala, co pořídit a co ne, nehledě, že u nových pohádkových kompilací si nejsem jista, jestli nejsou pohádky osekané. Ale tuhle Zlatovláskovou jsem viděla v staronovém vydání, tedy ve stejné úpravě. Za tu se vyplatí dát nějakou stovku. A zrovna tuhle bych fakt doporučila, jsou to nejen krásné a klasické pohádky, ale i krásná úprava celé knihy.
      Medvídka Pú jsem snad kdysi četla, ale měla knihu jen půjčenou. Ještě plánuji si právě tuhle dokoupit, stejně tak bych chtěla sehnat Alenku v říši divů nebo i Čaroděje z města Oz.

      Vymazat
  3. Musím probrat i tu skříň s dětskými knihami a podívat se, co tam máme za poklady, tahle knížka je mi taky strašně povědomá, hlavně ilustrace. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná budeš sama překvapena, co všechno za poklady ta skříň skrývá... plánuji už dlouho dát všechny dětské knihy do jedné kupy, ale zatím se mi nedaří, protože v jedné knihovně mám pár opravdu nejhezčích pohádkových knih - i dětských knih - a všude jinde rozstrkaný ten zbytek, tedy dobré knihy, ale ne tak atraktivní.
      Je možné, že Zlatovlásku v tomto vydání budeš mít také, dřív se dětem dost kupovaly knížky.

      Vymazat

Pohádky bílých nocí

Napsal, nebo sepsal, Petr Denk a zde jsou shromážděny pohádky vybraných severských národů.